8 Eylül 2011 Perşembe

dadi so ren termoni


Yaz aylarının sona ermesi karadeniz'de meyvelerde bereketli sezonun başlaması demek. Üzüm, incir, ceviz, mısır...
"Bağbozumu" diye nitelendilebileceğimiz bu ayların en güzel ürünü "termon" tatlısıdır. Bölgede yaygın ismi "pepeçura". En önemli özelliği tatlı-ekşi bir tada sahip "kokulu üzüm" cinsinden yapılıyor olması.
Termon'un farklı uygulamaları mevcut ama biz size kendi uyguladığımız tarifi veriyoruz.
Bu yerel tatlar hiç unutulmasın dileğimiz...

Termon
3 kg kokulu üzüm
500 gr şeker
200 gr buğday un
200 gr barbunya fasulye


Ayrı bir tencerede barbunya fasulye haşlanır.
Kokulu üzümler büyük bir kapta ayıklanır; ezerek suyu çıkarılır ve büyük bir tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra suyu süzülerek orta ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tavada biraz üzüm suyu, un ve şeker katılaşıncaya kadar pişirilir ve fasulye ile birlikte üzüm suyuna eklenerek muhallebi kıvamı elde edilir.
Sıcakken kaplara alınır.


Not. şeker kıvamı damak tadına göre ayarlanabilir.

"termon put put
bere vay vay
3i3i bobo
bobo boboo"

diye de bir manisi var...